pic 1

Grad Svač

Vendndodhja

Vetëm 20km larg Ulqinit, në derjtim të Shkodrës, ndodhet qyteti i lashtë i Shasit. Ky lokalitet atraktiv i cili shtrihet në kodrën përmbi liqenin me të njejtin emër ndodhet mu në qendër të Anës së Malit, dhe për banorët e kësaj ane paraqet trashëgiminë kryesore kulturore dhe pikë referente që më së miri përshkruan identitetin autokton. E gjithë hapsira karakterizohet me botën bimore dhe shtazore shumë të pasur si dhe një peizazh natyror shumë të bukur. Secili fshat i kësaj ane është i pasur me shtëpi të ndërtuara me gurë, mullinj si dhe rrugë të kalldramuara të cilat ishin në funksion të banorëve lokal deri në ditët e sotme.

Qyteti i Shasit, sipas të dhënave historike përmendet që në shekullin e VIII. Mirëpo, sipas të dhënave të mbledhura në terren përmes gërmimeve arkeologjike të zhvilluara në vitet e 80-ta, vërteton se jeta ka një vazhdimësi që nga neoliti, eneoliti, koha e bronzit, hekurit, kohës së antikës, pastaj antikës së vonë, mesjetës dhe deri në kohën e tanishme moderne. Sipas të dhënave arkeologjike në parahistori ka ekzistuar një fortifikim në majë të kodrës – një fortesë ilire me gurë ciklopik. Duke marrë parasysh pozitën e mirë, qyteti merr karakterisikat e qytetit karakteristik mesjetar i ngjashëm me ato në Dalmaci dhe më gjërë. Fusha e Anës së Malit ka ofru kushte të mira për zhvillimin e bujqësisë derisa Liqeni i Shasit ka bërë të mundur furnizimin me peshk. Lumi Buna i cili është i lundrueshëm deri në afërsi të Shkodrës, ishte arteria kryesore e komunikacionit dhe tregëtisë nëpër të gjitha periudhat historike, që nga ilirët e deri më 1948 kur shndërrohet në zonë kufitare. Sot, nëpër këtë lum mund të lundrohet vetëm me anije të vogla peshkimi si dh me mjete lundrimi sportive.

Qyteti i Shasit, i vendosur majë kodrinës ka pasë paralagjen e vet nga ana jugore në drejtim të liqenit si dhe në anën veriore në plato kah vendi ku sot shtrihet fshati e ku mund të shihen rrënoja të shumta kishash dhe objektesh tjera banimi.

Sipas legjendës që e përshkruan Justiniani nga Gjenova në vitin 1533, e tregimi i tillë ende qarkullon nëpër banorët lokal, thotë se Shasi kishte kisha sa ka ditë viti, pra 365. Me këtë dëshironte të tregonte rëndësinë e madhe që gëzonte qyteti  në të kaluarën, megjithqë në rrënojat e qytetit sot identifikojmë 15 kisha.

Gjatë gjysmës së dytë të shek.XIV dhe fillimit të shel.XV qytetin e administron familja e njohur lokale e Balshajve, nga të cilët pastaj bie në duar të venedikasve, por ai tashmë ka humbur shkëlqimin dhe fuqinë që kishte në shekujt e mëparshëm dhe gradualisht është shndërruar në një fshat. Ky trend i rënies vazhdon edhe në periudhën e Perandorisë Osmane dhe krizën ekonomike të atij shekulli. Në periudhëne e Perandorisë Osmane me rastin e vizitës së murgut Bici, më 1610, ky vendbanim i vogël kishte vetëm 80 shtëpi, deri sa një shekull e gjysmë më vonë në kohën e Bolicës kishte vetëm 50 shtëpi.

Në vitin 1777, Shasi ishte vetëm një famulli e vogël që përfshinte fshatrat përreth deri sa jeta vazhdonte jashtë mureve të qytetit.

Kohëve të fundit ky lokalitet ishte i vizituar nga shumë studiues dhe udhëpërshkrues të ndryshëm dhe kështu u bë i njohur edhe jashtë Malit të Zi të sotëm.

Galeri imazhesh

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled