PËR PROJEKTIN

“Heritage Walks & Talks”

Në kuadër të projektit “Heritage Walks & Talks”, zhvillojmë një produkt të ri turistiko-kulturor të cilin pa pengesa do ta shfrytëzojnë turistët individual por edhe ata në grupe. Konceptin të cilin dëshirojmë ta prezantojmë si shëtitje nëpër trashëgimi, dhe do mund ta shfrytëzojmë kur dëshirojmë të njihemi me trashëgiminë kulturore dhe historike të Ballkanit Perëndimor, mu atë trashëgimi e cila ende prezantohet me ndrojtje përmes rrëfimeve të bashkësive lokale e që musafirët duhet t’i dëgjojnë nga ta.

Ju çojmë nëpër përmendoret monumentale të Luftës së Dytë Botërore, kalojmë nëpër pallate mbretërore dhe vendbanime antike dhe duke shëtit arrijmë deri në pejzazhet mahnitëse të vendbanimeve parahistorike.

Lidhuni me kulturën e parahistorisë së Lepenski Virit në Danub, antikën e Ohrit dhe Gamzigradit ke Zajeçari, si dhe me fortifikatën mesjetare të Shasit pranë Liqenit të Shasit afër Ulqinit. Përjetoni madhështinë dhe domethënien e hapsirës arkitektonike të kryeveprave në Bubanj të Nishit, Barutanës ke Podgorica, Prilepi ose në Leskovac.

BROSHURA DHE MANUALE

Balkanska monumentalna ruta (BMT)

Ideja Balkan Monumental Trail-a (BMT) jeste istraživanje i isticanje često zaboravljenih spomenika na području Zapadnog Balkana, sa akcentom na nasleđe iz perioda Drugog svetskog rata.

Ovim konceptom je obuhvaćen istorijski i kulturni značaj monumentalnih mesta, vizuelna impresivnost, arhitektonska i umetnička privlačnost. Predstavljamo lokacije sa sjajnim spomeničkim kompleksima izuzetne lepote.

Pratite naše objave i pridružite se istraživanju monumentalnih spomenika na Zapadnom Balkanu

bmt-logo
coct-logo-color

Raskršće civilizacija na Zapadnom Balkanu (WB CoC)

Tema raskršća civilizacija na Zapadnom Balkanu su regionalne kulturne rute (putanje) koje će posetiocima pružiti visokokvalitetno i autentično kulturno iskustvo o nastanku civilizacija na ovom području, njihovom uticaju i smenjivanju tokom vremena.

Zakoračite u praistoriju i antičko doba, upoznajte se sa Bronzanim periodom i dalje sa helenskom, rimskom i vizantijskom kulturom. Doživite kulturnu renesansu srednjevekovnog perioda na Zapadnom Balkanu. Prođite kraj spomenika Otomanskog carstva i upoznajte se sa Austrougarskim kulturnim nasleđem na području Zapadnog Balkana.

Doživite kulturno iskustvo kroz pripovedanje, odnosno priče i legende povezane sa tačkama kulturnog nasleđa, koje čuvaju kulturu i tradiciju ovih mesta.

Partnerët e projektit

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled