Karaula Fraskanjel - Ulcinj

Kulla e vrojtimit Fraskanjel

Vendndodhja

Mu në kufi me Shqipërinë, përmbi bregun e lumit Buna ngrihet kodra e Fraskanjelit në të cilin nga largësia mund të shihet kulla ushtarake e vrojtimit. Nga kjo pozitë në të gjitha anët shtrihet pamje mahnitëse. Nga ana jugore ku shihet Deti Adriatik në të cilin derdhet Lumi Buna si dhe nga ana e Malit të Zi shihet rrethina e fshatrave Shën Gjergj, Shën Koll dhe Shtoj kurse nga ana e Shqipërisë shihen fshatrat Luarza dhe Pulaj.

Nga ana perëndimore shihet komplet Ana e Malit me Liqenin e Shasit, derisa nga veriu mali i Taraboshit me antenat majë tij deri në afërsi të Shkodrës prej nga Lumi Buna del nga Liqeni i Shkodrës. Nga ana lindore shihet i tërë rajoni i Zadrimës me fshatrat Pentar, Dajç dhe Shirgj si dhe kodra Belaj që ndodhen në anën tjetër të lumit.

Sipas të dhënave historike në kodrën e Fraskanjelit dhe atë Belaj e cila ndohet përballë Fraskanjelit në anën tjetër të lumit, në mesjetë në këto kodra ka qenë nga një kala. Nga këto pika ka qenë e mundur të kontrollohet lëvizja e mjeteve lundruese drejt Shkodrës dhe në këtë mënyrë është bërë edhe kontrolli i këtij komunikacioni. Këto fortifikata kanë shërbyer për të bllokuar lundrueshmërinë e Bunës gjatë luftërave të ndryshme. Në të njejtën mënyrë është bllokuar Buna gjatë luftës ndërmjet Venedikut dhe Perandorisë Osmane më 1479.

Sipas një legjende lokale në këtë vend dy familje fisnike shqiptare kanë ngritur dy kala në mënyrë që të marrin haraç të gjithë atyre që lundrojnë atyparit. Ata bllokonin hyrjen duke vendosur zinxhirë të mëdhenj të cilët i kapnin në të dy anët e bregut.

Galeri imazhesh

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled