Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj

Акропола

Локација

На најистуреното место во градот, акрополата, видливи се високите одбрамбени ѕидови. Самиот влез во тврдината датира од VI век и покрај него се наоѓа Катедралната црква Св.Јован Крстител. Изградена е во 1300 година во римски стил, а интересно е што е накрепена на одбрамбениот ѕид на северната страна. Над аpсидата изградена е камбана. Во текот на последните археолошки истражувања откриено е дека катедралата е изградена на темелите на уште постара црква. Во внатрешноста на катедралата  утврдено е присуство на бројни гробови. Веројатно, во периодот после XIX век, кога црквата повеќе не била во функција, се започнало со погребување во нејзината внатрешност  затоа што се сметала за свето место.

Галерија со слики

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled