Šasko Jezero - Ulcinj

Шаско Езеро

Локација

Шаското Езеро се наоѓа под тврдината Свач и е второ поголемина низинско природно езеро во Црна Гора со површина од околу 40 km2. Езерото е длабоко околу 3 метри. Најголема измерена длабичина на езерото е 8 метри кај подводниот извор Бегово око, кој претставува еден од главните извори од кои се полни Шаското Езеро, но и место каде што во текот на зимата се собираат риби за мрестење. Езерото се полни и од Меѓуречка Rека и преливните води преку реката Бојана. Тоа е втора најголема криптодепресија во Црна Гора. Со доаѓањето на брегот на Шаското Езеро, можете да почувствувате мир и тишина и да ги подготвите вашите сетила за уживање во биодиверзитет кој го карактеризира ова подрачје. Постои една легенда дека жителите сокриле златна колевка(лулка) на дното на езерото, а исто така дека по пештерите околу Свач живеат самовили.

Галерија со слики

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled