Crkva Svete Marije - Ulcinj

Катедралата Света Марија

Локација

Од левата страна на платото, кон исток, се наоѓа доминантната катедрала Света Марија, која е најубавата градба во Свач. Изградена е најверојатно во почетокот на XIV век и била во функција на Фрањевците кои во тоа време имале големо верско влијание. Изградена е во архитектонскиот стил готика со римски елементи. Карактеристична е нејзината височина и готските прозори, како и надвратникот кој е стилизиран со профили на глави од животни. Оваа монументална градба била зачувана се до разорниот земјотрес во 1979 година кога поголемиот дел од неа настрада. Покрај оваа катедрала од јужната и западната страна стојат рушевини од други цркви од кои останале само ѕидовите, а најверојатно биле опкружени со гробови.

Галерија со слики

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled