Запознајте се со тури на наследство во Западен Балкан

Запознајте се со тури на наследство во Западен Балкан

Balkan Herirage

Тури на наследство во Западен Балкан се замислени како тури за помалку познати и понекогаш скриеното наследство од Западен Балкан. Една од темите на проектот RCC Triple P е развој на рута на културен туризам – Балканска монументална рута. Овој вид рута на културен туризам е планирана како тура низ балканското наследство од споменици посветени на периодот од Втората светска војна.

Балканска монументална рута

Идејата за Балканска монументална патека е истражување и истакнување на често заборавените споменици на подрачјето од Западен Балкан, со акцент на наследството од периодот на Втората светска војна.

Со овој концепт е опфатено историското и културното значење на монументалните места, визуелната импресивност, архитектонската и уметничката привлечност. Ви ги претставуваме локациите со извонредните споменички комплекси кои пленат со нивната убавина.

Оправданоста за оваа културна туристичка рута е тоа што балканското наследство, историја и култура им биле скромно претставувани на другите народи надвор од регионот. Од друга страна, бројни неодамнешни публикации и уметнички настани, докажуваат дека постои голем меѓународен интерес за модернистичката монументална уметност и архитектура од регионот на Западен Балкан. Културните тури преку балканското наследство ќе ги донесат посетителите поблиску до древните настани и ќе им овозможат да се восхитуваат од прекрасните архитектонски дела. Како резултат на тоа, туристите не само што ќе ги гледаат со восхит спомениците, туку и ќе ја сфатат и причината за нивната изградба.

Откривање на балканското наследство

Целата замислена тура се состои од 40 споменични локации ширум земјите од Западен Балкан. Локациите се добра основа за откривање на балканското културно наследство.

Споменичните локации се избрани врз основа на следните интегрални концепти:

  • Историско и културно значење
  • Визуелна импресивност и архитектонска/уметничка привлечност
  • Сегашната состојба и зачуваност на локациите
  • Локации со голема природна раскош и впечатлива убавина на пределот
  • Локации кои немаат исклучиво идеолошка презентација

Со организирање на овој вид балкански тури, ние презентираме локации – големи монументални комплекси со исклучителна убавина. Како резултат на овие напори, се забележува зголемување на меѓународниот интерес како кај странските, така и кај домашните туристи за посета на овие споменици.

Патеки на културните тури

Патеката на културните тури се протега илјадници километри низ секоја од земјите од Западен Балкан, поврзувајќи ја секоја локација од спомениците. При одредување на оваа патека, во предвид беа земени следните чинители:

  • близина на туристичка инфраструктура (ресторани, сместување, гориво, продажни услуги и сл.)
  • близина до патишта во добра состојба
  • рута која е едноставна и лесна да се следи и да се вози до неа
  • рута кој е достапна во текот на целата година

Употребувајќи ги овие критериуми, туристите кои сакаат да ја доживеат балканската тура на наследство, ќе бидат во можност тоа да го направат во текот на целата година. Како резултат на тоа, турата ќе им обезбеди комфор на туристите каков што посакуваат.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled