pic 2

Од паднатиот мост до споменик на Икар

Најпознатиот симбол на Ниш е Нишката Тврдина, османлиско утврдување, изградено на остатоци од средновековно утврдување. Се смета дека првото утврдување од камен и изградено во вториот век од нашата ера, кога во неа била сместена една римска кохорта (дивизија). Исто така, се смета дека во неа бил роден и царот Константин. Како што многу освојувачи минувале низ овие простори, така и речиси два миллениума и Нишката Тврдина ги менувала господарите. Тоа што останало константа е дека за секој освојувач претставувала битна недвижност, која за напаѓачите била тешка да се освои.

Современата историја на Нишката Тврдина потекнува од 18-от век, кога Османлиите по загубата на Белград и освојувањето од Австроунгарците, морале да ги повлечат нивните главни гарнизони на југ. Бедемите од денешната тврдина се изградени од февруари 1719 до јуни 1723 година. Се смета дека денес е една од најдобро зачуваните тврдини од тоа време на Балканот. Иако во внатрешноста на ѕидините имало цел еден град, денес се зачувани само неколку згради, меѓу нив и Бали-Беговата џамија. Денес, тука се наоѓаат галерии и ателјеа, а целата тврдина е интересен парк во самиот центар на градот, каде што многу генерации Нишлии ги паметат првите романтични љубовни доживувања. Во тврдината се одржуваат и познатите Филмски средби, Хорски свечености и сѐ повеќе популарниот џез-фестивал Нишвил.

Галерија со слики

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled