За проектот

“Heritage Walks & Talks”

Во рамките на проектот “Heritage Walks & Talks”,  развиваме нов културно-туристички производ, кој непречено ќе можат да го користат индивидуални туристи, како и патници во групи. Концептот кој што сакаме да ви го претставиме е замислен како прошетка преку наследството и ќе можеме да го користиме кога сакаме да се запознаеме со културното и историското наследство од Западен Балкан и тоа она наследство кое сеуште скромно се раскажува од преданијата на локалните заедници и за кое гостите допрва треба да го осознаат.

Ве водиме низ монументалните споменици од Втората светска војна, минуваме низ царски палати и антички населби и одиме сѐ до праисториски населби со прекрасни пејсажи.

Поврзете се со културите од праисторијата од Лепенски Вир, антиката од Охрид и Гамзиград кај Заечар, како и средновековната тврдина Свач во близина на езерото Шас, кај Улцињ. Почувствувајте ја големината и значењето на просторите со архитектонските ремек-дела од спомениците Бубањ кај Ниш, Барутаната кај Подгорица, во Прилеп или Лесковац.

БРОШУРИ И ПРИРАЧНИЦИ

БАЛКАНСКА МОНУМЕНТАЛНА РУТА (BMT)

Идејата за Балканска монументална рута е истражување и истакнување на често заборавените споменици на подрачјето на Западен Балкан, со акцент на наследството од периодот на Втората светска војна.

Со овој концепт е опфатено историското и културното значење на монументалните места, визуелната импресивност, архитектонската и уметничката привлечност. Ви ги претставуваме локациите со извонредни споменични комплекси со исклучителна убавина.

Следете ги нашите објави и придружете ни се во истражувањето на монументалните споменици од Западен Балкан.

bmt-logo
coct-logo-color

КРСТОСНИЦА НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН (WB CoC)

Темата на крстосницата на цивилизациите од Западен Балкан се регионалните културни рути (патувања), кои на посетителите ќе им овозможат висококвалитетно и автентично културно искуство за настанокот на цивилизациите на ова подрачје, нивното влијание и менување со текот на времето.

Зачекорете во праисторијата и античко време, запознајте се со Бронзениот период и понатака со хеленската, римската и византиската култура. Доживејте ја културната ренесанса од средновековниот период на Западен Балкан. Поминете покрај спомениците од Отоманското царство и запознајте се со австро-унгарското културно наследство на подрачјето од Западен Балкан.

Доживејте културно искуство преку раскажување, односно приказни и легенди поврзани со точките од културното наследство, кои ги чуваат културите и традициите од овие места.

Партнери на проектот

Vidikovac Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Viewpoint Svač

Vidikovac Svač - Ulcinj
Click on image from gallery for larger preview

Restoran Shasi

Restoran Shasi - UIcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Karaula Fraskanjel

Karaula Fraskanjel - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Sv. Jovana Krstitelja - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Crkva Svete Marije

Crkva Svete Marije - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Šasko jezero

Šasko Jezero - Ulcinj
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vinarija Bogojević

Vinarija Bogojević - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Vila Oblun

Vila Oblun - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Skadarsko jezero

SKadarsko jezero - Podgorica
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Hotel restoran ABC

Hotel ABC - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Restoran Groš

Restoran Groš - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Brdo Hisar

Brdo Hisar - Leskovac
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled

Narodni muzej Leskovac

1280px-Narodni_muzej,_Leskovac_04
Klikni na sliku iz galerije za veći pregled